Blauburger 2021 Barrique Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 5/21B
Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno tmavočervené barvy, aroma červené bobulové ovoce, v závěru vůně kakaových bobů doplněné o aroma vanilky a marcipánu. Vysoce extraktivní s jemnými a elegantními taniny v chuti a s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Vicard, které se stalo jednou z předních francouzských společností.
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Druh vína: | Suché víno |
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Alkohol: | 12,62 % |
Zbytkový cukr: | 0,4 g/l |
Kyseliny: | 5,9 g/l |
Bezcukerný extrakt: | 35g/l |
Medaile
PRAGUE WINE TROPHY - Premium Gold
GRAND PRIX VINEX - stříbrná medaile
Blauburger 2021 Barrique. Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno tmavočervené barvy, aroma červené bobulové ovoce, v závěru vůně kakaových bobů doplněné o aroma vanilky a marcipánu. Vysoce extraktivní s jemnými a elegantními taniny v chuti a s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Vicard, které se stalo jednou z předních francouzských společností.
Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 5/21B.
Odrůda Blauburger
Odrůda poskytuje vína neutrálního typu, hluboké tmavočervené barvy s černým odstínem, sametová, bohatá na extrakt a obsah alkoholu, ale s nižší aciditou a nižším obsahem taninů, s příjemným, nevtíravým buketem, připomínajícím vína odrůdy Frankovka. Jsou vhodná pro zrání v nových dubových sudech typu barrique, ale rychle vyzrávají a nejsou příliš vhodná k delší archivaci. Typická odrůdová vína mají v aroma červené bobulové ovoce.
Vína z hroznů, pěstovaných v nepříliš výhodných polohách či z neredukovaných výnosů mohou být nevýrazná, proto je Blauburger nejčastěji používán jako barvířka pro povýšení barvy různých cuvée červených vín.
Nakupujte červené víno online Pod Kumstátem a vychutnejte si ho v pohodlí domova.
Co je to Barrique a jak jsme my využili jeho potenciál?
Víno lze označit slovem „barrique„, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.
Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu (Quercus robur) z centrálních oblastí Francie: Allier, Nevers, Tronçais, Limousin, Vosges. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého (Quercus alba). Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje (viz. toustování) hořícím dřevěným uhlím. Toustování je proces při kterém se vypaluje vnitřek barikového sudu hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši. Základní dělení podle délky (míry) vypalování je: lehké (light 15 min), střední (medium 30 min) a těžké (heavy 45 min).
Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).
Nám 3 měsíce na zrání nestačili a proto jsme se rozhodli prodloužit zrání na 12 měsíců. Byly k tomu dva důvody, využít potenciál dřeva a pálení na 100% a protože se sud může použít jen 3x, tak sudy vždy vylahvovat a naplnit hned následujícím ročníkem.
Zvolili jsme pálení M a M+.
M – střední pálení
– poskytuje kouřové a vanilkové aroma, aroma čerstvého chleba, koření a čokolády.
– Ideální je pro většinu vín. Dubová příchuť je v rovnováze s odrůdovým charakterem vína. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.
M+ – silnější oheň
– poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a mokačína.
– pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aroma ze sudu. Dodává plnost chuti.
Ochutnejte exkluzivní Barrique vína přímo z našeho vinařství Pod Kumstátem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.