Doprava zdarma od 1 500 Kč.
Neohodnoceno

Frankovka 2021 Barrique Víno tiché lahvové 0,75 L, moravské zemské víno, č. š. 19/21

Suché moravské zemské víno.Barva  vína je tmavě rubínová s fialovými záblesky. Ve vůni můžeme hledat ostružiny a jádra peckovin. V chuti čerstvá kyselina s vyššími tříslovinami. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Mercier, které se stalo jednou z předních francouzských společností.

Skladem
Kód: FRB21
499 Kč
Kategorie: Červené víno
Druh vína: Suché víno
Klasifikace: Moravské zemské víno
Alkohol: 12,29 g/l
Zbytkový cukr: 2,02 g/l
Kyseliny: 5,31 g/l
cervene frankovka barrique 2021 MZV
Novinka Tip

Frankovka 2021 Barrique.Suché moravské zemské víno.Barva  vína je tmavě rubínová s fialovými záblesky. Ve vůni můžeme hledat ostružiny a jádra peckovin. V chuti čerstvá kyselina s vyššími tříslovinami. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Mercier, které se stalo jednou z předních francouzských společností.

Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 19/21.

 

Odrůda Frankovka

Ve vínech Frankovky je obecně vždy poněkud více kyselin nežli v ostatních červených vínech a na počátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín k podstatnějšímu snížení sklizní redukcí hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu a tím i k získání vyššího extraktu. Současně se vína ponechávají delší dobu vyzrávat v dřevěných sudech či v sudech barrique. Víno v přívlastkových kvalitách je vhodné do archivu k dlouhodobé archivaci. Říká se o něm, že je rozmarné jako nestálá žena a že má všechny její dobré i špatné vlastnosti.

Barva typického vína je světle i tmavě rubínová s fialovými záblesky, v mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně, chuť je tvrdší, s čerstvou kyselinou a vyššími tříslovinami, kořenitá, ovocná, ve vyzrálých vínech hebká a sametová. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, švestky a černé třešně, jádra peckovin a skořici.

 

Stolování

V závislosti na vyzrání hroznů může být víno Frankovky běžným denním vínem ke svačinám a k celé řadě obvyklých jídel všedního dne. Z dobrých ročníků se výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke guláši, k jídlům z vnitřností, ke kořeněným jídlům zeleninovým, k polentě, ke zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám v kořenité úpravě nebo k některým druhům pizzy.

 

Nakupujte červené víno online Pod Kumstátem a vychutnejte si ho v pohodlí domova.

 

Co je to Barrique a jak jsme my využili jeho potenciál?

Víno lze označit slovem „barrique„, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.

Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu (Quercus robur) z centrálních oblastí Francie: Allier, Nevers, Tronçais, Limousin, Vosges. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého (Quercus alba). Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje (viz. toustování) hořícím dřevěným uhlím. Toustování je proces při kterém se vypaluje vnitřek barikového sudu hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši.  Základní dělení podle délky (míry) vypalování je: lehké (light 15 min), střední (medium 30 min) a těžké (heavy 45 min).

Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).

Nám 3 měsíce na zrání nestačili a proto jsme se rozhodli prodloužit zrání na 12 měsíců. Byly k tomu dva důvody, využít potenciál dřeva a pálení na 100% a protože se sud může použít jen 3x, tak sudy vždy vylahvovat a naplnit hned následujícím ročníkem.

 

Zvolili jsme pálení M a M+

M – střední pálení

– poskytuje kouřové a vanilkové aroma, aroma čerstvého chleba, koření a čokolády.
– Ideální je pro většinu vín. Dubová příchuť je v rovnováze s odrůdovým charakterem vína. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.

M+ – silnější oheň

– poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a mokačína.
– pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aroma ze sudu. Dodává plnost chuti.

 

Ochutnejte exkluzivní Barrique vína přímo z našeho vinařství Pod Kumstátem.

Zpět do obchodu