Doprava zdarma od 1 500 Kč.

Ročník 2020

Tak jak bylo zmíněno/slíbeno minule, něco o vínech ročníku 2020.

V rychlosti se vrátím na samý začátek tohoto roku. Po zimním řezu a následném vyvázání dřeva se čekalo na první rašící pupeny. Dočkali jsme se tak jako každý rok, ale s opožděním 10–14 dní (jak u které odrůdy).

Tato situace napovídala tomu, že pravděpodobně bude vinobraní opožděno oproti předchozím teplým ročníkům. Bylo to sice předběžné, ale nakonec situace byla taková i díky příchodu jarního mrazíku, který z části vinohrad poškodil. Ale dost naříkání, podmínky my vinaři máme všichni stejné, tak pojďme přímo ke zpracovaným odrůdám 2020.

Tak jako každý rok, začátek  jsme odstartovali s odrůdami Muškát moravský a Müller Thurgau. Cukernatosti byly podobné jako v předchozích ročnících, ale vzhledem k opoždění o nějakou desetinu stupně nižší. I tak jsme dosáhli přívlastkových vín. Naopak obsah kyselin byl vyšší, a to se projevilo nejen v chuti, ale i v sekundární aromatice, která je u některých vín až výbušná. Kromě výše zmíněných dvou odrůd jsme dále vyrobili tato bílá a růžová vína: Rulandské bílé, Aurelius, Neuburské, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Sauvignon, Chardonnay, Sylvánské zelené, Hibernal, Ryzlink rýnský a nově v našem sortimentu najdete Pálavu. Na rose jsme zvolili odrůdy Zweigeltrebe, a jako každý rok oblíbený Cabernet Sauvignon.


Proč jsem nevypsal rovnou i červená?


Stojí za to jim nechat samostatný prostor. Poslední dobou aspoň z našeho pohledu to vypadá, že červená vína se vrací do kurzu. Konečně! Tento obrat sledujeme už asi druhým rokem a i proto jsme  pořídili sudy z francouzského dubu. Další krok v tomto zmiňovaném ročníku byl rozšířit naše červená vína o další.

Celkem jsme zpracovali neuvěřitelných 11 modrých odrůd k výrobě červených vín a to jsou: Modrý Portugal, Dornfelder, Svatovavřinecké, Blauburger, Rulandské modré, Frankovka, Cabernet Moravia, Merlot, Cabernet Franc, nově tzv. barvířku Alibernet a naposled naši velmi oblíbenou odrůdu André.

 

Vzhledem k neplánovanému počtu modrých odrůd jsme museli vybrat vína, která budou zrát ve dřevě.

Těžké rozhodování! Nakonec jsme zůstali u skoro stejné skladby jako u ročníku 19 kromě jedné odrůdy. Zweigeltrebe, který byl zpracován na rose nahradil Alibernet (kříženec Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon).

 

Dále jsme museli vybrat vína, která budou zrát v barikových sudech z Francie.

 

Rulandské modré v sudech od bednářství Mercier, Merlot v sudech od bednářství Baron a Cabernet Franc v sudech od bednářství Vicard.

 

Na závěr se v rychlosti vrátím ještě k závěrečným slovům z minulého článku (sudy nejen na červené) a k jedné bílé odrůdě. Jak už je v dnešní době bežné, vinařství se vracejí k sudům i na bílá vína. My jsme to chtěli taky vyzkoušet, ale ještě navíc něčím obvzlášnit. Průhledný sud na otočném monobloku od bednářství Baron byl naplněn Rulandským bílým z více jak 60 let staré vinice.

 

Přijďte se přesvědčit sami k nám do vinařství, nebo si můžete tyto jedinečná vína zakoupit také u nás na eshopu. Vyberte si, objednejte a my Vám je doručíme až domů.

 

Za vinařství POD KUMSTÁTEM Antonín Valihrach ml.

 

Zpět do obchodu