Každé dobré víno má svůj příběh.

Tady je ten náš.

Skutečně dobré víno se nenarodí přes noc. Ani přes léto. Dobré víno se rodí už brzy na jaře, ještě před prvním rašením.

Proto hned při zimním řezu (tzv. stříhání) dbáme na to, abychom nepřetěžovali keře. Naším cílem totiž není vyrobit co nejvíce vína, ale vyrobit co možná nejlepší víno.

Díky tomuto přístupu hrozny dosahují požadovaných cukernatostí.

Během jarních a letních měsíců se o vinohrad staráme s nejvyšší pečlivostí. Používáme pouze šetrné technologie – a tam, kde je to potřeba, práci doděláváme ručně.

Jakmile hrozny dozrají, nasbíráme je do nerezové vany se šnekovým dopravníkem a ihned poté dopravíme  do mlýnkoodstopkovače. V něm bobulky oddělíme od třapin a pomeleme – dva mlecí pryžové válce vždy nastavíme s přihlédnutím k velikosti bobulí. 

Od této chvíle se výroba bílého, růžového a červeného vína rozchází.

Bílé a růžové víno: rovnou do lisu

Pomleté hrozny (tzv. rmut) je nyní potřeba vylisovat. Bílé hrozny (na výrobu bílého vína) a červené hrozny (na výrobu růžového vína) proto okamžitě přesuneme do pneumatického lisu. Lisujeme automatickým programem, který má přednastavené cykly a fáze podle různých tlaků.

Výjimku tvoří některé odrůdy, např. sylvánské zelené, neuburské nebo sauvignon – ty necháváme ležet na rmutu pro uvolnění aromatických látek a změknutí bobulí, které se poté lépe lisují. 

Vylisovaný mošt pečlivě odkalíme,  čímž odstraníme nečistoty, které víno navázalo v průběhu roku. Kvašení pak pro zachování co nejsvěžejšího aroma provádíme za pomoci řízeného procesu v uzavřené nádobě s kvasnou zátkou. Doba kvašení je různá podle toho, kolik chceme zachovat alkoholu a zbytkového cukru. Po vykvašení zasíříme, stočíme z hrubých kalů a necháváme ležet.


Červené víno: necháváme kvasit

Jestliže chceme z modrých hroznů získat červené víno, necháváme ho po pomletí ve vinofikátoru, kde kvasí na slupkách. Vinofikátor hlídá teplotu, aby neklesla nebo naopak nepřesáhla nastavenou hranici.

Během kvašení se rmut několikrát za den ponoří. Po dokvašení na požadovaný zbytkový cukr, většinou do sucha víno i se slupkami dopravíme do lisu, odkud po vylisování pokračuje do dubových nebo akátových sudů. Tam ho necháváme ležet delší dobu pro dozrávání.

 


Z bílých vín pro vás vyrábíme:

Moravský Muškát, Müller Thurgau, Neuburské, Veltlínské zelené, Aurelius, Hibernal, Chardonnay, Sylvánské zelené, Sauvignon, Ryzlink Rýnský

Z červených vín pro vás vyrábíme:

Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Frankovka , Dornfelder, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal