Doprava zdarma od 1 500 Kč.
Neohodnoceno

Merlot 2019 Barrique Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 24/19B

Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno tmavě granátové barvy s vůní černých třešní a fíků doplňuje typické aroma vanilky a kokosu. Extraktivní a tělnaté v chuti s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Mercier, které se stalo jednou z předních francouzských společností.

Skladem
Kód: MEB19
499 Kč
Kategorie: Červené víno
Záruka: 2 roky
Druh vína: Suché víno
Klasifikace: Pozdní sběr
Alkohol: 12,58 %
Zbytkový cukr: 0,32 g/l
Kyseliny: 4,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,4 g/l

Merlot 2019 Barrique. Suché jakostní víno s přívlastkem Pozdní sběr. Víno tmavě granátové barvy s vůní černých třešní a fíků doplňuje typické aroma vanilky a kokosu. Extraktivní a tělnaté v chuti s dlouhotrvajícím závěrem. 12 měsíční zrání v barikovém sudu od Tonnellerie Mercier, které se stalo jednou z předních francouzských společností.

Víno tiché lahvové 0,75 L, pozdní sběr, č. š. 24/19B.

 

Odrůda Merlot

Merlot je tradiční, velmi oblíbená, středně pozdní až pozdní moštová odrůda révy vinné , určená k výrobě červených vín. Pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc.

Magdeleine Noire des Charentes je starobylá odrůda, poprvé popsaná roku 1847 P. Raguenaudem. Při zakládání nové vinice v Bretani, v blízkosti kláštera Saint-Suliac, na pahorku Mont Garrot, upřeli ampelografové pozornost na keř, rostoucí na planině, kde se před více než 200 lety nacházela vinice.

Vína Merlotu se dají pít samotná, bez doprovodu jídel. Podávají se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat, k pokrmům z pernaté zvěře nebo k ementálu.

 

Nakupujte červené víno online Pod Kumstátem a vychutnejte si ho v pohodlí domova.

 

Co je to Barrique a jak jsme my využili jeho potenciál?

Víno lze označit slovem „barrique„, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.

Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu (Quercus robur) z centrálních oblastí Francie: Allier, Nevers, Tronçais, Limousin, Vosges. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého (Quercus alba). Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje (viz. toustování) hořícím dřevěným uhlím. Toustování je proces při kterém se vypaluje vnitřek barikového sudu hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši.  Základní dělení podle délky (míry) vypalování je: lehké (light 15 min), střední (medium 30 min) a těžké (heavy 45 min).

Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).

Nám 3 měsíce na zrání nestačili a proto jsme se rozhodli prodloužit zrání na 12 měsíců. Byly k tomu dva důvody, využít potenciál dřeva a pálení na 100% a protože se sud může použít jen 3x, tak sudy vždy vylahvovat a naplnit hned následujícím ročníkem.

 

Zvolili jsme pálení M na Cabernet Franc a M+ na Merlot.

M – střední pálení

– poskytuje kouřové a vanilkové aroma, aroma čerstvého chleba, koření a čokolády.
– Ideální je pro většinu vín. Dubová příchuť je v rovnováze s odrůdovým charakterem vína. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.

M+ – silnější oheň

– poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a mokačína.
– pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aroma ze sudu. Dodává plnost chuti.

 

Ochutnejte exkluzivní Barrique vína přímo z našeho vinařství Pod Kumstátem.