Kolekce POD KUMSTÁTEM 2013

To nejlepší z roku 2013 v jediné kolekci

Vína z roku 2013 jsou díky vyšší kyselince a zbytkovému cukru skvělá k archivaci. Nejlepší tak bude, když si pořídíte rovnou dvě kolekce – jednu k okamžité spotřebě a druhou k archivaci.

Neuburské, mzv.
Polosladké víno, které postupně mizí z moravských vinic – a o to vzácnější je. Charakteristické zemitými ořechovými tony a nádechem červeného ovoce. V chuti ucítíte svěží kyselinku, kterou doplňují příjemné sametové tóny.

Ryzlink rýnský, mzv.
Polosladké, vysoce extraktivní víno s výraznou kyselinou. Právem nazýván jako král vín. Má příjemně lipové až medové aroma.

Frankovka rose, P. S.
Nádherná lososová barva, která evokuje k polosladké chuti. Ve vůni vystupují jahody, maliny, ale také třešně. Chuť je velmi intenzivní ovocná s jemnou kyselinkou.Toto víno dostalo v roce 2014 cenu subkomise v Krumvíři za nejlepší růžové víno.

Sauvignon, P.S.
Vůně tohoto krásného vína přechází od černého bezu k angreštu. Chuť je velmi plná a svěží, zanechává lahodný zážitek na patře. Díky svému extraktu bude krásně zrát v archivu. Na mezinárodní výstavě vín v Bojnici získal bronzovou medaili.

Veltlínské zelené, mzv.
Tento veltlín pěstujeme na vinicích, kde v pravěkých třetihorách šumělo moře – víno je proto výrazně minerální, má ovocnou vůni a přechází až v pepřovou chuť. Na mezinárodní výstavě vín v Bojnici získalo stříbrnou medaili.

Svatovavřinecké, mzv.
Jediné červené víno v kolekci, má typické švestkové až povidlové aroma, které ležením přechází až do višní. Chuť je výrazně odrůdová a díky jablečno-mléčné fermentaci sametově jemná.

 

 

Posezení ve sklepě (sklepy, sklepní hospodářství)

cca 150 m (550m2) podzemních sklepů: ráj pro každého milovníka vína

Zajímá vás, jak vyrábíme víno? Jak ho skladujeme? Nebo prostě chcete jenom ochutnat? To nejlépe zjistíte při návštěvě našeho vinařství.

 

Nahlédněte do sklepa

V našem vinném hospodářství můžete vidět jak nerezové chladící nádoby, tak i klasické dřevěné sudy v typickém kvelbeném sklepě. Sklepy mají  ideální teplotu 11°C a nebuďte překvapení, když na zdech uvidíte ušlechtilou černou plíseň – ta je známkou ideální vlhkosti sklepa.

 

Naučíte se, jak víno skladovat

Ve vinném archivu, kde najdete přes 140 boxů se zrajícím vínem, poznáte tajemství skladování vína. Možná vás zaujme natolik, že si některý z boxů rovnou pronajmete – jak je libo. V archívu se teplota pohybuje kolem 11°C, takže se dobře oblečte. Zvláště, pokud zde chcete i degustovat.


Výborně se najíte i napijete

Ve stylovém sklepě až pro 100 lidí zapomenete na všední starosti a vychutnáte si atmosféru typických sklepech. K vínu vám na přání můžeme přichystat zabíjačkové speciality, husí a kachní jatýrka v sádle, klasické pečené maso a spoustu dalších dobrot. V letních měsících si můžete sednout i na venkovní terasu, kde vám na grilu rádi připravíme třeba maso na rožni.